Tuesday, November 12, 2013

Konvokesyen ibu


Assalamualaikum,

Lama tak bersua. Tiba2 aku dah konvo...haha..Sebelum ni blog buat hal. Bila nak upload gambar asyik failed je. Tu yg malas nak update. Tapi hari ni try upload, eh boleh pulak. Maka marilah kita mengabadikan kenangan di sini. Dulu aku ingat nak buat entry khas pasal sambung belajar. Tapi sekarang tengah takde mood nak bercerita. Cuma apa yang aku boleh cakap, ianya tak mudah. Hanya orang yang melaluinya sahaja yang faham. Aku jenis tak suka cerita masalah pada keluarga. Emak dan abah nampak aku relax je kot.. Cuma En Suami lah yang paling faham. Mungkin sebab kami dalam dunia yang sama.

Baik, mari lihat gambar2 yg diambil pada tarikh itu, 9 November 2013. Alhamdulillah. Allahuakbar.








Hooding ceremony (ayah pandai2 tambah.hihi)




Supervisor ibu, Associate Prof Dr Wong



Sehingga berjumpa lagi. Bye! :)

Tuesday, July 23, 2013

Sepupu kita

Assalamualaikum...


 

Sepupu saya namanya Arissa. Comel kan sepupu saya, macam orang putih. Gambar ni ambil masa kat rumah mama long :)

Monday, June 10, 2013

Gunting-gunting dan entry pendek

Assalamualaikum...

Hobi baru ialah suka menggunting kertas. Rumah selalu bersepah. Tapi takpe, bagus untuk motor skills, bak kata orang ni (link).


Sekarang ayah punya entry style ni pendek-pendek dan kerap. Maklumlah ada smart phone..hihi. Tq ayoh ih.

Wassalam.



Tuesday, June 4, 2013

Origami

Assalamualaikum...

Sekarang ni ayah hari-hari kena buat origami lady bird. Lepas siap satu, sambung buat lagi satu, pastu satu lagi..lagi. sampai ayah cekap tahap gaban buat origami tu. Dah banyak lady bird atas lantai, ayah kena create cerita pasal lady bird yg banyak-banyak tu. Kena paksa. Maka berceritalah ayah. Belasah apa saja, asalkan ada pengajaran.



Sekarang dah 2 tahun setengah. Dalam proses bercerai susu. Nampak gaya InsyaAllah akan berjaya tak lama lagi.

Wassalam

Wednesday, May 29, 2013

ICT 2013

Assalamualaikum,

Last week kami ada ter'pergi' ke ICT. Sebenarnya tak rancang pun. Balik drpd beli barang kat Shah Alam, tiba2 En Suami bg cadangan singgah ke ICT pulak. Aku pun main2 je mengiyakan. Sekali bila Zahrah nampak lampu warna warni banyak2 tu dia jadi excited sangat. Maka melenconglah kami ke sana.

Ni masa mula2 sampai.

Orang makin ramai walaupun dah pukul 10+ pm masa ni.

Mula2 ambil gambar dengan snow man.

Lepas tu ayah ajar main pistol buih.

Zahrah dah boleh main sendiri.

Warna warni ICT gitu...

Artistik tak gambar ni? Haha... Credit to En Suami.

Zahrah dah mengantuk. Maka marilah kita pulang.


Sampai di sini sahaja. Jumpa lagi. Bye! :)

P/S: Dulu pernah jugak pergi ICT. Masa tu Zahrah belum wujud lagi. :)



Monday, May 13, 2013

Merah dan semangat

Assalamualaikum.

Ayah ada 10 minggu lagi. Kuatkan semangat. Jangan malas-malas, ayah!


Tuesday, April 30, 2013

Demam gitar pulak dah ni haaa...

Assalamualaikum...

Dulu fanatik sungguh dengan lagu Insyaallah Maher Zain, pastu demam basikal. Sekarang ni gitar pulak. Nak tidur.. bangun tidur.. mesti tanya gitar? gitar? mana gitar adik? Mula-mula tu apa saja boleh jadi gitar dia. Senduk, hanger baju. Sibuklah bercerita yang abang ngah kat rumah mama tu ada gitar.

Ada sekali dia lipat kertas A4 pastu bagi ayah satu, ibu satu. Kami pun kena kerahlah petik gitar. Kalau berhenti petik dia marah. Maka mainlah kami gitar sambil tengok TV untuk hilangkan boring. Dah syok layan TV tangan masih duk petik gitar, dia pulak entah ke mana-mana.. haha.

Satu hari ayah bawak dia gi kedai runcit, terjumpa la gitar kecik kaler sebijik macam abang ngah punya. Uuuhh..seronok sangat dia bila dapat gitar ayah beli. Tapi masa kecik-kecik je tau. Jom layan konsert Zahrah petik gitar.


video
Zahrah pada usia 2 tahun 5 bulan



Wassalam.


Thursday, April 18, 2013

Hari Jadi Ayah 2013

Assalamualaikum,

Semalam birthday en suami. Alhamdulillah, banyak nikmat yg Allah dah bagi. Takde buat celebration besar2an pun. Tapi ada kek untuk beliau. hehe... Plan asalnya aku nak buat surprise tapi telah terkantoi. Hahaha.. malas nak cerita kejadian kantoi itu.

Happy Birthday Ayah! Ibu & Zahrah love U soooo much!

Nampak tak tangan Zahrah yg kecik tu?

Oklah. Sampai disini sahaja. Malu nak tulis romantik2 sangat. Hahaha..

Bye! :)

Thursday, March 28, 2013

"Adik lari lajuu..."

Assalamualaikum Malaysia, dan penduduk-penduduk seluruh dunia..! Wah semangatnya bagi salam kat semua orang. Macam ramai je yang baca blog ni. Ni ayah nak sampaikan keletah Zahrah. Asyik-asyik keletah Zahra kan. Tak pe, pasal Zahrah ayah tak boring.

Ayah tempelkan gambar yang abah ambil masa Zahrah buat lawatan sambil belajar kat MSU, ikut mama abah hantar abang long belajar kat sana. Credit to abah amik gambar anak ayah tengah cute berlari ni.



Seronok sangatlah berlari-lari ni. Siap dengan tangan hayung kiri kanan, bahu naik turun. Sambil cakap "laju adik lari" (dengan muka bangga)..hihi.  Bersama mama, pengasuh sejak Zahrah umur dua bulan lagi. Cucu kesayangan ni!



Tengok dalam kolam banyak ikan. Hati-hati...kang keceburrr..jadi member ikan koi.



Cover-cover sikit punggung tu dik. Takut kantoi pakai pampers. Siswa-siswi ramai tu. Sambil lari-lari tu, kalau kita puji Zahrah lari laju, hah, makin semangat la dia buat gaya bahu naik turun. Sangat laju lah tu..hihi.


Hmm.. tengok gambar-gambar ni, teringat post ayah pasal mula-mula Zahrah berjalan. Sekarang dah boleh berlari. Oh cepatnya masa berlalu, kan.

Ok lah, wassalam..!

Wednesday, March 27, 2013

Laman sekangkang kera

Assalamualaikum,

Depan rumah kami ada laman kecil. Nak kata sekangkang kera tu taklah. Banyak jugak kera boleh kangkang kat situ kot. Hahahahah... Dah lama terbiar. Lepas 6 bulan duduk baru nak tanam rumput. Mula2 ingat nak upah orang je. Tapi en suami tiba2 rajin pula nak tanam sendiri. Memang jimat sangat buat sendiri. Cuma badan sakit2 jelah.. hehe..

  
Aku lupa nak snap gambar sebelum. Ni jelah gambar yg ada. 

 En suami yang gagah.. hehe

Batu pijak beli kat Sg. Buloh. Kat area depan hospital Sg. Buloh. RM 6 sekeping. Yg dalam guni tu tanah. RM 5 sekarung.

 Rumput mutiara pun beli kat Sg. Buloh. RM 1.30 sekeping. Beli kat orang kampung. Murah sikit.

 Sambil mencangkul, silalah berborak dgn jiran sebelah rumah juga ye. Ni dalam proses nak buang batu2 binaan yg tertanam kat situ.

Dah siap keluarkan tanah yang berbatu2 tu, kita letakkan pula tanah yg dah dibeli tadi. Ratakan, dan letakkan batu pijak. Lepas tu, letak rumput.

Ni antara pokok terawal yang ditanam. Mmg sengaja pilih pokok yg tahan lasak sbb kami bukannya pandai sangat bercucuk tanam.

Selepas seminggu, inilah hasilnya. Esoknya, aku tabur baja kimia, lepas tu melecur pulak rumput tu. Tapi tak semua la. Ada yg ok, ada yg tak. Rupanya baja tu kena dilutekan dulu, then baru siram. Aku pulak lepas letak baja, tak siram pun. Mana aku tau. Huhuhu... Yg mana dah rosak tu biar jelah. Tunggu tumbuh yg baru lah.

Kos menyiapkan laman ni lebih kurang RM 200 termasuk dengan batu2 pijak tu. Kalau upah org tanam rumput saja ada mcm2 harga. Ada yg kata RM 700, RM 500, RM 350, etc... yg boleh bg murah tu taktaulah kualiti penanamannya mcm mana. Buat sendiri puas hati. Boleh design ikut suka.
Terima kasih kpd En suami sbb sudi buat kerja2 ni semua! I lap U! hehehe...

Oklah. Jumpa lagi. Bye! :)

Monday, March 25, 2013

Zoo Negara

Assalamualaikum,

Beberapa minggu lepas ada bawak Zahrah pergi jalan2 ke Zoo Negara. Pergi weekend je. Best jugak. Orang tak ramai sangat mcm masa cuti sekolah or public holiday. Tapi tiket mahal giler lah. RM30 untuk sorang dewasa. Kena tunjuk mykad. Kalau tak, kena bayar RM50. Kanak2 bawah 3 tahun masuk free. Kalau lebih 3 tahun aku tak ingat berapa. Zahrah seronok jugak pergi zoo. Dia dah kenal binatang seronoklah bawak. Siap cakap lagi lepas tu 'Adik nak gi zoo lagi'. Errkkk.. kalau tiket masuknya RM3 boleh la lagi. Ini RM30. Ibu dgn ayah je dah RM60. Belum lagi nak makan2 ke, naik train ke kt dalam tu. Tunggulah lama sikit nanti kita pergi lagi ye...hehehe. Sekarang, mari lihat cerita bergambar.


Baru sampai ni. Datang pagi. Parking pun banyak lagi. Ayahnya nampak lagi excited compare dgn anaknya.hehehe

Mula2 tengok monyet.

Rabbit pun ada.

Kitorang datang dengan perut kosong. Tak sempat nak makan kat rumah. Ingat nak breakfast kat zoo. Sekali mahal giler la makanan dia. Tak sedap pulak tu. Kat kedai ni kitorang je yg duduk makan. Malunya kat orang lalu lalang. Orang lain siap bawak bekal lagi. Pengajaran. Lain kali kalau nak pergi zoo negara makan kat rumah siap2 or bawak bekal.

Beli la fridge magnet seketul buat kenang kenangan. Mahal la seketul RM10 kalau tak silap. 

Ni tengah tengok animal show. Budak tadika/taska banyak buat lawatan. Kagum aku tengok cikgu2 handle budak2 kecik tu. Aku tanya en suami dia bagi tak kalau Zahrah nak ikut pergi lawatan ke zoo bila dia dah masuk tadika nanti. En suami cakap boleh tapi dia nak ikut sekali. Dah mcm afdlin shauki dalam cerita papadom tu la pulak. Hahah.. Eh, tapi serious risau la tengok budak2 kecik ni berjalan ramai2. Takut ada yg tertinggal cikgu tak perasan je.  

Zahrah ni asyiklah nak pakai topi lepas tu tarik sampai ke depan. Nak berjalan pun mcm tak nampak je. Tapi dia marah kalau aku naikkan ke atas sikit topi dia tu. Konon cool la pakai topi macam tu.

Burung ni pandai ambik duit.

Zahrah ingat lagi nama dia Dolfy tau..

Boleh tengok jadual kat situ.

Naik train pulak. Tak larat nak jalan.

Zirafah makan sayur..

Gajah..

Harimau... Auuuummmm!!!

Singa.. Auuuuuummmm jugak!!!

Rusa..

Burung merak yang cantik.


Tapi busuk Zahrah kata.. hahaha..

Minum dulu.

 
Gajah makan tebu..

 
Oklah. Nak balik dah. Bye!!! :)


Jumpa lagi!