Wednesday, December 28, 2011

Katak hijau dari kak tif dan kak ain

Assalamualaikum...

Zahrah geli dengan katak hijau hadiah dari kak tif dan kak ain. Bila geli macam ni pulak jadinya. Geli-geli pun nak main jugak tu..hihi

Terima kasih, kak tif dan kak ain :)


video

Sunday, December 18, 2011

Zahrah one year old video

Assalamualaikum...

Ni video zahrah terbaru. Wah gelak bukan main lagi dia. Pandai ayah buat zahrah tergelak...hihi


video

Wednesday, December 14, 2011

Zahrah dan ayer

Assalamualaikum,

Zahrah tk sihat skrg ni. Demam, batuk dan selesema. Kesianlah tengok budak kecik batuk, especially yg berkahak tu. Dah lah hidung tersumbat. Mlm td dia tk boleh tido, termasuklah ibu dan ayahnya sekali. Last2, bila dah boleh tido... terlajaklah pulak...huhuhu...tk mahu diingat lagi.

Ni aku nak tepek sekeping gambar Zahrah ms dia tengah sihat dulu. Semoga anak ibu cepat sembuh dan ceria seperti selalu. Amin!

Jeng..jeng..jeng..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..














Auwww! Seksi! Hahahah! Suka sangat dapat mandi dalam baldi. Tunjuk gigi yg 4 batang tu.. :) . Picture was taken at ~11 months.


Oklah. Bye!















Friday, December 2, 2011

Jalan-jalan ke Cameron Highlands

Assalamualaikum,

Ini entry tertangguh. Dah lama dah nak tulis tapi aku tkde mood nak berblog..huhu... hari ni aku terlebih mood maka mari kita lihat apa yg berlaku pada cuti deepavali yg lalu.

Kami sekeluarga bersama adik beradik En Suami telah pergi berjalan2 ke cameron highlands secara berjemaah..hehe.. menarik tak.. Tido satu malam kat rumah yg disewa dalam kawasan MARDI. Satu malam dalam RM 400 kot. Oklah kalau pergi ramai2..

Nilah rumah yg kami sewa. English stail gitu...

Zahrah dan Kak Tif

Taman bunga dalam kawasan MARDI

Sedapnya strawberry cicah coklat

Aku lupalah kenapa Zahrah marah masa ni. Dia nak pegang kamera tp org tk bagi kot

Ahli2 rombongan :)

Zahrah suka tengok arnab

Bagi Zahrah makan sekejap

Kat pasar malam di Brinchang

Strawberry!

Malamnya kami buat BBQ. Kak Za dan Abg Jan tonggak utama..hihi

Banyaknya ayamsss...

Ini suasana di dalam rumah. Mcm kt oberseas tk? Heheh

Pergi ke ladang teh pulak. Sejukkkkk sangat kat sini

Cool tk saya??? Heheh

Ni kat taman rama2

Zahrah pelik tengok rama2 banyak sangat

Ada banyak lagi gambar sebenarnya tapi aku tk larat lah nak upload semua. Huhu... seronok jugak sekali sekala pergi berjalan2.. walaupun cuma 2 hari satu malam je, oklah tu.. Lama2 sangat nanti penat pulak.

Oklah. tk tau nak tulis apa dah. Bye!

Zahrah 1 year old

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, seminggu selepas anniversary kami ialah tarikh Nadhratul Zahrah dilahirkan pulak. 1/12/11 Zahrah dah cukup setahun. Cepat betul masa berlalu. Masih terasa2 lagi sakit bersalin yang dulu. Masih teringat2 lagi macam mana kami pening2 lalat berjaga malam masa aku dalam pantang dulu..huhuhu... Sekarang Zahrah makin membesar. Dah pandai berjalan perlahan2 sambil pegang benda kat sekeliling dia. Dah pandai memanjat. Dah pandai berdiri lepas tangan.. Dah pandai merajuk..(yg ini kelakar kalau di ingat balik) Dah pandai memilih makanan.. Mcm2 lah.. :).

Malam hari kejadian tu kami buat makan2 sket. Mula2 ingatkan tak jadi nak buat sebab Zahrah demam. Tapi sebab dia macam dah ok sket maka kami teruskan jelah. Jemput kawan2 Zahrah yg dekat2 blok ni je. Saja suka2.. Makanan pun simple2 je.. Semua pun bukan hasil air tangan aku. Huhuhu... Aku sibuk sket hari tu tak sompek den nak masak2 segala melainkan goreng nugget sajok... Seperti biasa, let the pictures tell the story... :)

Ini kek yang kami beli kat kedai saja. Mujur ada yg ok. Beli pun last minit lepas balik keje. Dekat kul 7pm baru sampai rumah.

Antara kawan2 Zahrah yg hadir.. Anak2 jiran semua ni

Sesi potong kek. Ibu dan ayah lebih teruja. Anak biasa je.. Mengantuk adalah...hahaha. Kelakar tak rupa meja potong kek kitorang tu? Guna kotak aje, lepas tu alas dengan kain pasang aku yg belom jahit.. kreatif tak?? huhu.. maklumlah rumah sewa kami tk banyak perabot

Kanak2 berebut2 nak makan kek

Makanan yang terlibat di hari kejadian. Puding roti dan bingka labu ihsan daripada Pn Jay. Terima kasih Pn Jay! Mini pizza ditempah daripada Cik D yg cun. Nugget pula digoreng oleh Ibu Zahrah yang kelam kabut sebab tetamu dah sampai tapi nugget tak siap goreng lagi. Huhuhu

Tetamu menikmati makanan yg simple tapi sedap..hihi

Penuh rumah kecil kami dengan kanak2...

Say peace! :)

Majlis dah selesai.. Kanak2 disuruh angkut belon2 tu bawak balik rumah. Suka lah diorang

Majlis bermula jam 8.30pm dan berakhir jam 9.00pm. Sekejap je kan... hehe.. Overall, kami rasa seronok, Zahrah pulak rasa biasa je kot. Sebab dia tk berapa sihat kan... Tapi dia taklah meragam. Bagus anak ibu... Malam tu badan Zahrah panas sangat. Aku terjaga kul 2.30am and check temperature dia dah 39.3! Terkejut aku. Cepat2 ajak En Suami bagi Zahrah makan ubat dan basahkan kepala dia dengan air paip. Alhamdulillah, walaupun dia nangis2 tk nak makan ubat, tapi dia telan lah jugak bila ubat tu dah masuk dalam mulut dia. Kul 3am selesai makan ubat, susukan dia, dan tidokan dia..pagi tu masa hantar kat pengasuh badan dia dah tk sepanas malam tadi. Alhamdulillah. Risau tau kalau badan baby panas2 sangat ni. Bahaya.

Oklah. sekian sahaja coretan saya utk kali ini. Jumpa lagi di lain entry. Bye!

Tuesday, November 22, 2011

2nd Anniversary

Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Pejam celik..pejam celik dah 2 tahun usia perkahwinan kami. Tak sedar masa berlalu. Dah banyak yang kami lalui dan lebih banyak lagi menanti selepas ni, InsyaAllah, kalau dipanjangkan umur. Aku sebenarnya sangat2 bersyukur ditemukan jodoh dengan En suami. Perjalanan masih panjang. Semoga Allah merahmati perkahwinan kami dan dibimbingNya kami ke jalan yg benar. Aminnnnn…

Remove Formatting from selection

Ada cerita kelakar di hari ulangtahun perkahwinan yg kedua ni. Aku buat surprise kat En Suami. Mlm hari kejadian tu, aku keluarkan kek yg dibeli secara rahsia kat Secret Recipe ms on the way balik keje. Alah, sekeping aje pun. Budget kureng..heheh.. En suami sangat terkejut tengok aku pegang kotak kek tu.. Ketawa bukan main lagi.. Aku pun ingatkan dh berjaya la buat surprise kan. Lepas tu, dia suruh aku bukak kotak kek tu. Bila aku bukak, lagilah dia terkejut ketawa terbahak2.. Cepat2 dia ajak aku g dapur. Lepas tu dia keluarkan something daripada peti ais. Rupa2nya dia pun beli kek kat Secret Recipe secara rahsia masa on the way balik keje td. Kek yg sama pulak tu. Cuma ada satu lg tambahan. Dia ingat aku bawak kek yg dia beli td. Sbb tu dia terkejut sangat. Aku pulak, bila tengok kek yg En Suami beli tu, terus ketawa terbahak2 jugak… Lawak betullah. Kepala sama je… Zahrah terpinga2 tengok ibu ayah dia bukan main lagi gelak.

Ada dua kotak kek. Yg aku beli sekeping terlepek mcm tu je. Yg En Suami beli romantik sikit.Hehe..

Haa... yg ini lah yg En Suami beli. Hitam putih kehidupan gitu...

Saya sudah bersedia!

Nyum..nyum.. sedapnya makan kek. Bukan selalu ibu ayah bagi makan mcm ni..

Macam nilah cara makan kek yg sebenar..heheh

Kejadian ni berlaku pada 21 November 2011 yg lalu tapi aku baru nak update hari ni... Mmg selalu mcm ni pun aku ni.. Anyway, I'm happy with my family. Terima kasih Ya Allah. Walaupun tak ada acara gilang gemilang, hadiah mahal, romantik dinner ke apa ke kan.. aku tak kisah pun. Yg penting tanda ingatan.

Oklah, jumpa lagi. Bye!

Friday, October 21, 2011

Permainan Zahrah

Assalamualaikum,

Tiba2 hari ni rajin pulak aku publish banyak2 entry ye..hehehe..
Permainan Zahrah kebanyakannya terdiri drpd perkakas2 dapur. Ada jugak permainan yg memang permainan. Tapi dia main sekejap je. Tak laratlah kami nk beli banyak2 kan. Maka, bagi saja barang yg memang dh ada kt rumah asalkan tk membahayakan. Ni masa Zahrah berumur 10 bulan 3 minggu.

Contohnya blender ini. Dia cuba nak masukkan semula penutup plastik yg transparent tu.

Tapi susah lah.

Ishhh... kenapa tk boleh ni...

Tension la mcm ni...

Ke patutnya letak kt sini...

Ishhhh... tk boleh pun...

Ibu ni asyik ambik gambar je.. Tk tolong pun...

Ibuuuuu... huhuhu...

Sekian, terima kasih :).

Zahrah dan buku

Assalamulaikum,

Hujung minggu lepas kami anak beranak pergi ke Big Bad Wolf Book Sale kat MAEPS, Serdang. Kebetulan malam sebelum tu mak dan abah aku dtg. Diorang tiba2 rindu nak jumpa cucu. Huhuhu... Maka dgn mak abah aku skali ikut pegi Serdang. Gigih betul. Hahaa..

Sebelum sampai, kita kasi dia tidur dulu supaya tk meragam nanti.

Singgah solat Zohor kat Masjid UPM. Nilah atok yg rindu kt Zahrah tu.

Dah sampai kt MAEPS. Parking kereta jauh sket. Maka, kena naik shuttle bus lah nak pergi ke dewan. Bas banyak je. Takde masalah. Zahrah 1st time naik bas. Dia jakun jugaklah. Mula2 malu2 bila org kt dalam bas tu agah2 dia. Bila dh nak sampai dewan tu, boleh pulak dia tiba2 menjerit dengan kuatnya. Terkejut semua org. Kiranya dia dah tk malu lah tu. Tapi mak bapaknya lah pulak yg malu..huhuhu...

Oleh kerana kami belum makan tengahari lagi, maka singgah makan dulu sebelum masuk dewan. Fastfood je yg ada kat tepi dewan tu. Tak kisahlah.

Okeh! Saya dah ready! Dengan rambut yg berserabai..hehe

Kena beratur dulu utk masuk dewan. Tak lama pun beratur. Eh, atok pun ikut rupanya...

Masuk je terus menuju je children section.

Sangat banyak buku dan sangat murah sampai Zahrah pun tk tau nk pilih yg mana satu..

Ayah posing malu2..

Dah nak balik dah. Hujan lebat...Zahrah dh penat.

Singgah rumah adik aku sekejap. Nak tengok anak buah. Ni namanya Adam Haikal. Tua sebulan lebih sikit drpd Zahrah.

Adik aku pergi sale ni masa hari kedua. Dekat je dgn tempat kerja dia, MARDI. Masih banyak pilihan menarik mcm dalam gambar kat atas tu. Harga ~RM10 setiap satu.

Siap boleh cabut2 lagi character kat buku tu. Zahrah sukalah.

Ni buku yg kami belikan utk Zahrah. Kertas keras. Oklah, harga RM5 setiap satu. Dia bukannya tau baca lagi pun. Tengok2 gambar je.

Aku memang nak biasakan Zahrah dengan buku sejak drpd kecik. Tapi Zahrah secara naturalnya memang suka buku. Dia suka selak2 dan tengok2..

Kalau makan kt restoran, masa tunggu makanan sampai pun sempat lagi selak buku. Eleh, action je tu...hehehe...

Oklah. Bye!