Friday, January 29, 2010

Bulan madu di Sabah

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. kami berkesempatan untuk pergi honeymoon walaupun dengan budget yang agak terhad..hehe.. Tiket dibeli daripada Airasia lebih kurang 7 atau 8 bln sebelum tarikh berlepas. Aku pun tak berapa ingat sangat tapi memang awal la.. Masa tu ada promosi. Harga tiket RM315 untuk 2 orang, pergi dan balik, termasuk penginapan untuk 3 hari 2 malam. Tapi masa kami pergi tu bukan ada cuti apa2 pun.. sebab tula murah kot. Tarikhnya ialah 13-15 Januari 2010.

Oklah.. kat sini aku nak cerita la serba sedikit pengalaman kami pertama kali ke Sabah..

Mula2, bergerak dari stesen LRT Wangsa Maju menuju ke stesen KL Sentral. Aku tak bagi abah hantar sampai ke LCCT sebab hanya membazir masa, tenaga dan petrol beliau shj. Cukuplah hantar sampai Wangsa Maju je..

Sampai di KL sentral, kami pun bergegasla carik bas nak gi LCCT. Banyak je bas nye.. Naik je.. terus jalan.. Kebetulan bas dah nak penuh masa tu.. Kami naik bas AEROBUS.. Tambangnya hanya RM8 shj untuk seorang penumpang.

Bila dah sampai LCCT, terus check in sbb tinggal lagi sejam je nak berlepas. Flight pukul 11.10am. Perjalanan dari KL-Sabah mengambil masa lebih kurang 2 1/2jam.

Aku yang sedang membaca surat kbr kononya..

Setelah tiba di Kota Kinabalu Airport, kami pun melilau la mencari teksi. Nak sewa kereta rasa macam tak berbaloi sebab kami plan nak pegi pulau dan jln2 sekitar bandar KK je pun.. En. suami ada terpandang iklan harga tambang teksi ke bandar KK iaitu RM30. Itu harga untuk teksi airport kot..Kami fikir, kalau naik teksi biasa yang warna merah/putih tu, mesti boleh dapat lagi murah kot.. tapi tak nampakla pulak teksi biasa kat situ.. yang banyak beratur cuma teksi airport je..

Kami pun berjalanla ke belakang sket, pastu nampak ada teksi biasa tengah berhenti nak turunkan penumpang. Bila kami tanya pakcik teksi tu tambang ke KK berapa? Beliau bilang RM20.. So, kami tanyala boleh hantar tak pakcik? Beliau pun mengangguk sambil muka macam berhati2 la jugak..(ada ke muka berhati2?).. Masa dalam teksi tu, barulah kami tau yang pihak airport tak benarkan teksi biasa ambil penumpang kat tempat kami naik tadi..hanya teksi airport sahaja yang dibenarkan. Pakcik tadi pun berani amik kitorang sbb kawasan tu agak terkebelakang sket..haha.. kiranya kitorang bernasib baik jugakla tadi jumpa pakcik tu.. Beliau kata, klau nak tahan teksi biasa kena berjalan keluar jauh sket daripada kawasan airport tu.. aku pun tak faham sebenarnya kat mana nak tunggu, tapi iyekan aje cakapnya tu..haha..

Setelah lebih kurang 10-15 min, kami pun sampailah ke tempat penginapan kami, iaitu Hotel Seri Borneo yang terletak di Kompleks Sinsuran.

Hotel Seri Borneo

Hotelnya agak bersih juga, sesuai untuk mereka yang mempunyai budget terhad macam kami ni.. Terletak di tengah2 bandar KK. Senang nak cari makanan dan juga berjalan2 membeli belah.. Dekat depan hotel tu pula ialah tempat teksi menunggu penumpang. So, kalau perlukan teksi senanglah sket.

Laluan ke bilik hotel

Keadaan dalam bilik

Silakan, tandasnya di situ..

Ada TV dan aircond juga

Pemandangan dari tingkap bilik kami yang terletak di tingkat 1

Kami tiba di hotel lebih kurang pada pukul 2pm.. Berehat2 dulu, solat dan makan.. Cadangnya mahu tengok sunset jadi kami keluarlah pada jam 5pm. Tapi, pelayan hotel tu kata tak boleh nampak sunsetlah hari ni dik, sebab cuaca mendung.. aiseh.. lupa pulak nak tengok cuaca di langit.. Kat sini kalau nak tengok sunset lebih kurang jam 6 ptg la.. Kiranya kul 6pm kat KK sama macam kul 7pm kat KL la.. awal sejam la kat sini.. (berapa banyak la da..)

Hotel tempat kami menginap tu berdekatan juga dengan night market, pasar kraftangan, pasar ikan masin, dll.. jalan kaki 5 min sudah sampai.. Malam itu kami dinner makan ikan bakar di kawasan bersebelahan pasar kraftangan.. Banyak sungguh gerai makanan laut di situ.

Aku tengah penin mahu pilih yang mana satu. Banyak barangan kristal dan mutiara dijual.

Mahu makan yang mana satu? Semua pun 'fresh'.

Kami makan di gerai ini. Sedap.. (Sorry gambar blurr..)

Antara barangan yang dijual

Pasar kraftangan atau dikenali juga sbg Pasar 'Philippines' kalau tak silap

Ada ramai jejaka yang gagah perkasa mengambil upah menjahit pakaian di hadapan pasar kraftangan. Aku pelik dan kagum melihat mereka.

Pasar ikan masin. Banyak makanan laut yang telah dikeringkan dijual di sini.

Esoknya kami menghabiskan masa sehari suntuk di Pulau Manukan. Berjalan kaki shj dari hotel ke Jesselton Point untuk menaiki bot. Masa diambil lebih kurang 15-20 min, bergantung kepada kelajuan kaki. Tiket bot berharga RM17 untuk seorang penumpang. Tax RM6. Bila dah sampai di pulau pula kena bayar lagi yuran sebanyak RM3. So, jumlah keseluruhan perbelanjaan untuk ke Pulau Manukan ialah RM26. Masa yang diambil untuk sampai ke pulau dengan menaiki bot ialah lebih kurang 30 min.

Selamat datang ke Jesselton Point

Kebanyakan jejaka Sabah nampak macam brutal seperti cik abg di atas, tapi bila kita bertanya pd mereka, semuanya ramah dan mesra shj. Itulah.. 'Don't judge a book by its cover' ye!

Mahu naik bot!

Sangat seronot..hihi..

Sudah sampai di Pulau Manukan. Airnya biru..

Bayar yuran kat sini dulu baru boleh masuk pulau

Untuk makluman

Kucing ini sangat jinak dan manja. Kucing penyambut tetamu agaknya..

Kami menghabiskan masa dengan berjalan-jalan, borak-borak, ambil gambar dan menikmati pemandangan je..hehe.. Tidak ber'snorkeling' pun kerana tidak bawa baju spare..

Aktiviti pertama setelah tiba..makang.. lapar wei.. best jugak makan mengadap pantai.

Setelah itu, mula ambil gambar merepek..haha..

Harga peralatan untuk disewa

Pulau Manukan sangat bersih. Tong sampah ada di merata-rata tempat.

Kawasan pantainya terbahagi kepada dua. Yang seperti dalam gambar di atas ialah kawasan berbatu. Angin sangat kuat. Rasa seperti mahu terbang.

Haa.. yang di sini anginnya sepoi2 bahasa..

Barulah sesuai nak 'feeling' romantik..haha..

Sangat bersih kan..

Hari sudah petang..kami mahu pulang..

Kelihatan orang ramai bermain di gigi air (air ada gigi kah?)

Aku pun menyibuk mahu bagi ikan makan

Ikan sangat berwarna-warni

Bye2 Pulau Manukan! Ada rezeki kami datang lagi..

Gambar selingan..hehe..

Sangat seronok menghabiskan masa di pulau bersama en. suami. Malamnya kami makan malam di kawasan gerai ikan bakar seperti hari sebelumnya juga. Esoknya hanya berjalan-jalan di sekitar bandar KK sementara menunggu flight yang dijadualkan berlepas pada jam 6.10pm. Naik teksi yang beratur menunggu di hadapan hotel shj. Tambangnya RM20 juga. Sama seperti hari pertama kami tiba dari airport. Malangnya hari ketiga kami di bandar KK, kamera pula buat hal. Semua gambar yang diambil menjadi terang benderang. Mungkin sbb terjatuh ataupun terkena air hujan.. Tak apolah.. mujur ketika di pulau ia tidak buat hal.

Kesimpulan yang kami buat terhadap kunjungan pertama kali ke Sabah ialah:

KAMI MAHU DATANG LAGI!!!

Hehe... Rasa sangat tenteram dan aman sepanjang berada di sana. Banyak lagi tempat menarik yang kami tidak kunjungi contohnya seperti Kinabalu Park dan Kundasang. Kami juga terlepas 'tamu' yang kebiasaannya diadakan pada setiap hari Ahad di bandar KK tersebut. Masa yang suntuk dan juga budget yang terhad menyebabkan kami membuat pilihan untuk ke tempat2 tersebut pada lain masa shj, InsyaAllah.. Semoga Allah panjangkan rezeki kami untuk datang lagi ke sini..bye!

No comments:

Post a Comment